Psychologička Barbora Jakobsen: Dávame si pozor na jazyk, lebo naším cieľom je pomôcť

“Je veľmi dôležité, aký jazyk volíme. Cez jazyk signalizujeme svoje postoje. Pre nás je dôležitý humánny prístup k ľuďom, ktorí zažívajú násilie, a aj k tým, ktorí sa ho dopúšťajú, ale pre nás je dôležité aj oddeliť násilie od toho človeka.”

(…)

“Nikto sa nerodí ako násilník, nikto sa nerodí ako obeť, tí ľudia majú ďalšie roly a ďalšie skúsenosti, ktoré sa netýkajú násilia. A ak volíme príliš definujúce termíny, uzatvárame aj tú tému a paradoxne prispievame aj k tomu, že tí ľudia sa v tom nespoznávajú. Je pre nich ťažšie o tom hovoriť a je to viac stigmatizujúce.”

Barbora Jakobsen je klinická psychologička, ktorá od roku 2008 profesijne pôsobí v Nórsku. Špecializuje sa na násilie v blízkych vzťahoch a vedie centrum organizácie ATV (Alternative To Violence) v Tromsø.

Nórska organizácia ATV je terapeutické a výskumné centrum so zameraním na násilie v blízkych vzťahoch. Každoročne sa na ňu obráti takmer dvetisíc nových klientov.

Barbora Jakobsen je aj spoluautorkou knihy Násilí je možné zastavit, ktorá vyšla s podporou Úradu vlády Českej republiky.

V rozhovore
NOVINÁRKY NATAŠI HOLINOVEJ
S BARBOROU JAKOBSEN
sa dočítate:

  • akú predstavu má o obetiach spoločnosť,
  • prečo sa snažíme ubezpečiť sami seba, že nám by sa nič zlé nemohlo stať,
  • ako presúvame zodpovednosť za násilie.
  • Prečo je dôležitý jazyk, akým sa prihovárame ľuďom, ktorí zažívajú násilie, aj tým, ktorí sa násilia dopúšťajú,

Celý rozhovor s našou česko-nórskou
spolupracovníčkou Barborou Jakobsen nájdete na stránke denníka SME.