Katarína Farkašová: Muži si násilím dokazujú autoritu. Najmä, keď ju prirodzene nemajú

A

„Status muža, živiteľa rodiny, je už dávno minulosťou a je to skôr neochota niektorých mužov uznať rovnoprávnosť žien,“ upozorňuje v rozhovore riaditeľka Aliancie žien Slovenska Katarína Farkašová.

Aliancia žien Slovenska, ktorú Katarína Farkašová vedie už tridsať rokov, prevádzkuje jedinú nepretržitú linku pomoci pre ženy, ktoré v intímnych vzťahoch zažívajú násilie. Telefón si preto nevypína nikdy. Hovorí, že sú dni, v ktoré nezavolá nikto, ale aj také, v ktoré sa ozve niekoľko žien naraz.

Násilníka vie podľa jej slov odhaliť prakticky na prvý pohľad. Opakujú sa totiž nielen vzorce správania, ale aj frázy, ktoré svojim obetiam opakujú. Ako násilníka rozoznať, prečo niektoré ženy pomoc odmietajú a prečo mizogýnia v posledných rokoch rastie?

(…)

Týrané ženy majú strach. Najčastejšie, samozrejme, z toho, čím sa im násilníci vyhrážajú. Tie vety sú často rovnaké. Si neschopná. Bezo mňa si stratená. Si nula. Aj tak skončíš na ulici. V živote odo mňa neuvidíš ani cent. Na deti zabudni… Tento strach je paralyzujúci.

(…)

Násilník totiž spravidla nastolí úzus, že žena o tom nemôže nikde hovoriť. Mnohé z nich nás oslovujú anonymne, často ich mená nepoznáme, ani keď nás osobne navštívia. Ak sa však náhodou stane, že vám kolegyňa naznačí, že zažíva násilie, mali by ste ju usmerniť na niektorú z našich pomáhajúcich organizácií.

Celý rozhovor si môžete prečítať na webovej stránke FORBES.SK