Denník SME: Linka Možnosti voľby poskytuje ženám informácie o bezpečných interrupciách

Na Slovensku prevažuje naratív, že kresťania a kresťanky sú proti interrupciám, ale v zahraničí to také automatické nie je. Napríklad túto predstavu nabúrava v USA organizácia Catholics for Choice, ktorá obhajuje právo rozhodnúť sa a rešpektuje akúkoľvek voľbu.

Mne sa to páči, lebo to neznamená, že som horšia kresťanka ako ktokoľvek iný, skôr to hovorí o tom, ako si vážim hodnotu života a slobodnej voľby. Keď si spomeniem aj na rôzne biblické texty, práve slobodná voľba je prejavom lásky. A ak by som niekoho obmedzovala, tak by mi to ako prejav lásky nepripadalo. Znamenalo by to, že sa ho snažím uzavrieť do škatuliek, ktoré vyhovujú mne. Pritom každý človek je na svoju vlastnú situáciu a život najlepší expert.

Keď napríklad na našu linku zavolá klientka, že sa hlási k viere a má so svojou voľbou problém, toto môže byť spôsob, ako bariéru odstrániť. Viem sa s tou osobou porozprávať aj z tejto roviny bez toho, aby som musela spomínať očistec, peklo a zatratenie. Pozerám sa na to v kontexte prijatia a spôsobu, ako môžem byť nápomocná.

Keď klientky počujú, že je v poriadku sa rozhodnúť pre seba a že napríklad ich ostatné deti budú veľmi spokojné, keď budú mať spokojnú mamu, je to pre ne oslobodzujúce. Tlačiť človeka do toho, aby si nechal dieťa len preto, že si niekto myslí, že takto to má byť, nie je prejavom lásky. Je to prejav mocenskosti a sily. A najviac sa o to snažia tí, ktorí s tým nemajú žiadnu skúsenosť a žijú úplne iné životy ako tieto ženy.

Kontakt na linku:
Telefón: 0910 350 444
E-mail: support@moznostvolby.sk

Čítajte viac na stránke denníka SME.